Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2008

Όχι άλλο κάρβουνο

Τις τελευταίες ημέρες αυξάνονται επικίνδυνα τα μηνύματα που έρχονται από παντού και έχουν να κάνουν με την υλοποίηση ενός εκτεταμένου (από ότι φαίνεται) σχεδίου της κυβέρνησης που έχει σαν στόχο την ανάπτυξη ενός μεγάλου δικτύου μονάδων ηλεκτροπαραγωγής που θα χρησιμοποιούν ως καύσιμο εισαγόμενο λιθάνθρακα και ντόπιο λιγνίτη. Δύο από τις μονάδες αυτές προβλέπεται να κατασκευαστούν στην περιοχή της Θεσσαλίας. Μία (αυτή που έχει μεγαλύτερο τοπικό ενδιαφέρον για τη Λάρισα) μονάδα λιγνίτη βόρεια της πόλης της Λάρισας και σε απόσταση μικρότερη των 30 χιλιομέτρων από αυτή και μία μονάδα λιθάνθρακα στον Αλμυρό Μαγνησίας. Σε μια εποχή όπου λόγω της επέλασης της κλιματικής αλλαγής τα στερεά καύσιμα εξοστρακίζονται από παντού και υιοθετούνται σχέδια ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας η χώρα μας δένεται περισσότερο στο άρμα του άνθρακα.

Παρά την αρχικά καθολική αντίδραση των τοπικών κοινωνιών, το κράτος και τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα συνέχισαν να δρούν παρασκηνιακά και υπόγεια βγάζοντας στο παζάρι τα καλούδια της "ανάπτυξης": πάταξη της ανεργίας και οικονομική ευμάρεια. Σε τούτη την πομπή υπέρ του κάρβουνου μετέχουν απίθανοι άνθρωποι: από το ΚΚΕ που διαλαλεί ότι ο λιγνίτης στηρίζει την εθνική ανεξαρτησία ως τους συνδικαλιστές της ΔΕΗ που είναι κατά του λιθάνθρακα (γιατί είναι εισαγόμενος και γιατί θα τον εκμεταλλεύονται ιδιώτες) και υπέρ του λιγνίτη (γιατί είναι ντόπιος και μπορεί να τον εκμεταλλεύεται η καλή ΔΕΗ). Από κοντά αρχίζουν δειλά να λοξοκοιτούν τις ...πομπές της πομπής ντόπιοι βουλευτές που σαν τα κοράκια μύρισαν ψηφαλάκια και τρέχουν να ψαρέψουν (ως συνήθως) και σ΄ αυτά τα θολά νερά.

Δεν αξίζει κανείς να ασχοληθεί σοβαρά με την επιχειρηματολογία (?) κανενός υπέρ των στερεών καυσίμων. Η μόνη θέση όλων πρέπει να είναι: όλοι εσείς που είστε υπέρ του λιγνίτη, μετακομίστε ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΩΣ (με τα κατά προτίμηση ανήλικα παιδιά σας) στην Πτολεμαϊδα ή στη Μεγαλόπολη.
Η μαζική, καθολική και αγωνιστική αντίδραση στα σχέδια της κυβέρνησης, των κερδοσκόπων σε βάρος της υγείας μας και της ζωής μας και των ανεγκέφαλων συνοδοιπόρων τους είναι η μόνη στάση.

ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΚΑΡΒΟΥΝΟ

ΟΧΙ ΣΤΟ ΛΙΓΝΙΤΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου