Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2008

Είδες η ΔΕΗ;


Νεαντερτάλιοι
Τι άλλο θ' ακούσουμε ...;
Λύκους και φίδια αμολήσαμε εις την ύπαιθρο χώρα με σκοπό να καταστρέψουμε την Ελλάδα, τα εργοστάσια κλείνουμε για να βλέπουμε τα παιδάκια των άνεργων γονέων να λιμοκτονούν, τα μεγάλα έργα εμποδίζουμε γιατί στραβοκοιμηθήκαμε το βράδυ, ακόμα και το ΣτΕ έχουμε αλώσει - νύχτα απαγάγαμε τους κανονικούς δικαστές και βάλαμε άλλους, δικούς μας, στη θέση τους - και δεν αφήνουμε τον κ. Σουφλιά να εκτελέσει τα μεγαλεπίβολα σχέδιά του.
Κι όλα αυτά, εμείς, οι γραφικοί «οικολόγοι» (σαν βρισιά ακούγεται) που οοοοοολη μέρα με φώκιες, αρκούδες και κακομούτσουνα φρούτα ασχολούμαστε.
Τελευταία μας το χρέωσαν κι αυτό: επιθυμούμε την επιστροφή στην Νεαντερτάλιο εποχή. Γιατί;
Διότι είμαστε κατά της χρήσης στερεών καυσίμων .........
Ως άλλοι «γκεμπελίσκοι» της κακιάς ώρας, περιφέρονται στα ιστολόγια διαστρεβλώνοντας απόψεις και θέσεις και συκοφαντώντας ασύστολα, ως υπέρμαχοι της «ανάπτυξης».
Να τελειώνουμε λοιπόν μαζί τους
Οι αυξημένες απαιτήσεις σε ενέργεια από τον πολιτισμό μας είναι δεδομένες και αδιαμφισβήτητες. Αδιαμφισβήτητο επίσης γεγονός είναι ότι η ικανοποίηση των απαιτήσεων αυτών έχει και κόστος. Το κόστος αυτό δεν είναι μόνο οικονομικό (αν και οι γκεμπελίσκοι αμφιβάλω εάν γνωρίζουν άλλο κόστος) αλλά κυρίως περιβαλλοντικό: Τεράστιες ποσότητες φυσικών πόρων καταναλώνονται με ταχύτατους ρυθμούς. Πόροι που κάποια στιγμή θα εξαντληθούν. Τεράστιες, επίσης, ποσότητες αερίων του θερμοκηπίου εκλύονται στην ατμόσφαιρα κατά τη διαδικασία παραγωγής ή κατανάλωσης της ενέργειας με αποτέλεσμα την αλλαγή του κλίματος σε παγκόσμια διάσταση. Αλλαγή που και αυτή επίσης έχει κάποιο κόστος.
Το ερώτημα που μπαίνει μπροστά σ' αυτό το, υπαρκτό, πρόβλημα είναι τι κάνουμε; Μια απάντηση στο παραπάνω ερώτημα είναι ΤΙΠΟΤΑ. Συνεχίζουμε όπως μέχρι τώρα, την ίδια πορεία και ελπίζουμε στο θεό ή σε ό,τι τέλος πάντων πιστεύουμε ότι θα γίνει κάποιο θαύμα.
Μια άλλη απάντηση είναι ότι το συζητάμε. Κάνουμε συσκέψεις σε μέρη με εξωτικά ονόματα (Μπαλί, Κιότο, Γιοχάνεσμπουργκ, Ρίο Ντετζανέιρο κ.λ.π.) κάνουμε επιτροπές και έτσι περνάνε τα χρόνια και ελπίζουμε ότι κάποια στιγμή θα καταλάβουμε τι κάνουμε και θα δώσουμε το χρόνο στους επιχειρηματίες να εξασφαλίσουν τα κέρδη τους.
Εμείς, λέμε ότι πρέπει να δράσουμε τώρα.
Πρώτα απ' όλα να περιορίσουμε την ενεργειακή σπατάλη.
Ύστερα, να χρηματοδοτήσουμε την ανάπτυξη δικτύων παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.
Τέλος, να περιορίσουμε τις αρνητικές επιπτώσεις προς το περιβάλλον των υφιστάμενων μονάδων παραγωγής ενέργειας
Απλά πράγματα
Έτσι, για να συμφωνήσουμε στην εξόρυξη και εκμετάλλευση του λιγνίτη θα πρέπει να δούμε πρώτα να εφαρμόζεται αντιρρυπαντική τεχνολογία στις ΗΔΗ λειτουργούσες μονάδες της ΔΕΗ σε Κοζάνη, Φλώρινα και Μεγαλόπολη, να δούμε το τοπίο να αποκαθίσταται παράλληλα με την εκσκαφή και εξόρυξη, να δούμε τους περιβαλλοντικούς νόμους να εφαρμόζονται, να δούμε μηχανισμούς ελέγχου και αστυνόμευσης. Να δούμε προγράμματα ενίσχυσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας να εκπονούνται. Να δούμε - και να πιστέψουμε - τους κρατούντες να ενδιαφέρονται...
ΤΟΤΕ ΘΑ ΣΥΖΗΤΗΣΟΥΜΕ με ποιους όρους και με ποιες προϋποθέσεις θα μπορούσαμε να συναινέσουμε στη χρήση στερεών καυσίμων
Ως τότε θα λέμε ένα ξερό και αδιαπραγμάτευτο ΟΧΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου