Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2008

"Έχω την αίσθηση.."


Ζούμε στην εποχή της πληροφορίας.
Αυτό αποτελεί όχι απλά διαπίστωση αλλά γεγονός.
Η διαχείρισή της και ο έλεγχός της καθορίζουν τη θέση των ατόμων, των ομάδων ή των εθνών στο νέο, παγκόσμιο, κοινωνικό γίγνεσθαι.
Η πληροφορία είναι ο πλούτος της νέας εποχής.
Κι η χώρα μας; Η χώρα μας δείχνει να χάνει και αυτό το τρένο.
Παίρνω παράδειγμα απ' τη δουλειά μου. Αν αναζητήσω περιβαλλοντική πληροφορία από δημόσιες υπηρεσίες ή δεν θα λάβω καθόλου ή αυτή θα είναι αποσπασματική, μή ενήμερη ή εντελώς αναξιόπιστη.
Το ίδιο συμβαίνει και με παντός είδους πληροφορία.
Αναγκάζομαι λοιπόν να παράγω. Ποιά είναι η αξιολόγηση και η τύχη της παραγόμενης από εμένα πληροφορίας; Η γνωστή. Καμιά αξιολόγηση. Παίρνει τη θέση της στον κάλαθο των αχρήστων.
Είναι επιτακτική η ανάγκη δημιουργίας εθνικών βάσεων δεδομένων. Είναι επιτακτική η ανάγκη της συγκέντρωσης πληροφοριών. Είναι επιτακτική η ανάγκη η συγκεντρωμένη πληροφορία να είναι διαθέσιμη σε φορείς, μελετητές, ανθρώπους που μετέχουν σε κέντρα λήψης αποφάσεων.

Πρόσφατα, ο Δήμος Λάρισας αποφάσισε την ανόρυξη δοκιμαστικών γεωτρήσεων υδροδότησης με σκοπό να εξασφαλίσει την κάλυψη των αναγκών του σε νερό. Οι γεωτρήσεις όμως πρόκειται να γίνουν σε περιοχή του Δήμου Τυρνάβου ο οποίος αντιδρά σε μια τέτοια προοπτική. Δεν θα σταθώ στο γεγονός ούτε στη στάση των δύο Δήμων. Το μεγάλο θέμα είναι ότι κανείς δεν έχει ολοκληρωμένα δεδομένα τόσο για την ποσότητα των υπόγειων υδάτων, κανείς δεν παρακολουθεί συστηματικά την πορεία των αποθεμάτων νερού και κανείς δεν μπορεί να βγάλει αξιόπιστα συμπεράσματα. Αυτή η κατάσταση δικαιώνει την άποψη του καθενός αφού ο καθένας μπορεί να λέει ό,τι θέλει στηριζόμενος σε εκτιμήσεις.
Είναι στιγμές που νοιώθω ότι ο τόπος αυτός, η χώρα αυτή "πάει" μόνη της. Έχει πάρει τον κατήφορο, κυλάει προς τα κάτω κι εμείς νομίζουμε πως προχωρά.
Αν ποτέ οι κρατούντες κατανοήσουν την εποχή μας τότε θα καταλάβουν ποιές πρέπει να είναι οι προτεράιότητες και ποιά είναι τα πραγματικά μεγάλα έργα.
Αν κάποτε το "Έχω την αίσθηση ότι..." αντικατασταθεί από το "γνωρίζω πως.." τότε θα έχουμε ελπίδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου