Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2009

Η Μαργαρίτα των Οικολόγων στο Πράσινο Υπουργείο


Ένας καλός μου φίλος, μου έλεγε πριν τις εκλογές ότι το ΠΑΣΟΚ αν θέλει να σταθεροποιηθεί στην κυβέρνηση πρέπει να κερδίσει καινούργιους κοινωνικούς συμμάχους. Όταν τον ρώτησα τι εννοεί μου απάντησε ότι πρέπει να γίνει πιο πράσινο. «Το χρώμα το έχει» μου απάντησε, «ας υιοθετήσει και τις πολιτικές». Οι επιλογές του Γιώργου Παπανδρέου τόσο πριν τις εκλογές του Οκτώβρη όσο και με τον σχηματισμό της κυβέρνησης, δείχνουν ότι έχει κατανοήσει και την δυναμική του οικολογικού κινήματος αλλά και την ανάγκη το κόμμα του να υιοθετήσει «πράσινες» πολιτικές.
Η τοποθέτηση της Μαργαρίτας Καραβασίλη ως επικεφαλής της Ειδικής Γραμματείας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας έρχεται να επιβεβαιώσει όχι απλά τις προθέσεις της νέας κυβέρνησης αλλά τη διάθεση να τις κάνει πράξη. Έρχεται επίσης να στείλει μια σειρά μηνυμάτων σε όλους τους εμπλεκόμενους με το περιβάλλον.
Πρώτα από όλα η επιλογή της κ. Καραβασίλη δείχνει την απόφαση της ηγεσίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για πλήρη διαφοροποίηση από το ένοχο παρελθόν της συγκατοίκησης με τα Δημόσια Έργα, καθώς η επιλεγείσα έχει διωχθεί δικαστικά από τους εκλεκτούς της - γκρίζας για τα οικολογικά ζητήματα - περιόδου Σουφλιά.
Δεύτερο, σηματοδοτεί την απόφαση ενίσχυσης του ρόλου των ελεγκτικών μηχανισμών στην προσπάθεια για εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Ας μην ξεχνάμε ότι η κ. Καραβασίλη υπήρξε επικεφαλής των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος επί σειρά ετών και έχει εισηγηθεί αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των. Η δημιουργία άλλωστε ειδικής Γραμματείας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος δείχνει τον αναβαθμισμένο ρόλο που θα κληθούν να παίξουν οι επιθεωρητές στις νέες υπό διαμόρφωση συνθήκες.
Τρίτο, η επιλογή για μια τόσο σημαντική θέση ενός ατόμου που στις τελευταίες εκλογές ήταν υποψήφια βουλευτής άλλου κόμματος, έρχεται να επιβεβαιώσει την δηλωμένη απόφαση του πρωθυπουργού για τον σχηματισμό ευρύτερων συμμαχιών και συγκλίσεων ακόμα και σε κυβερνητικό επίπεδο, όσο και αν αυτό ενοχλεί κάποιους στον σκληρό κομματικό του πυρήνα.
Αλλά και για το εγχώριο οικολογικό κίνημα, ανεξάρτητα από κομματική ένταξη, η τοποθέτηση της κυρίας Καραβασίλη, αποτελεί νίκη. Η σταθερή και αδιαπραγμάτευτη στάση της σε κορυφαία ζητήματα ρύπανσης, όπως αυτό του Ασωπού, δείχνει ότι ακόμα και σε κεντρικό κυβερνητικό επίπεδο τα ζητήματα αντιμετώπισης της ρύπανσης θα είναι στην πρώτη γραμμή το επόμενο χρονικό διάστημα.
Η ηγεσία του ΥΠΕΚΑ θα έχει πολλή δουλειά τους μήνες που έρχονται. Τα πρώτα δείγματα γραφής μας γεμίζουν με αισιοδοξία ότι θα δρομολογηθούν λύσεις και για προβλήματα που ταλανίζουν τη Θεσσαλία τα τελευταία χρόνια. Εδώ θα είμαστε, να χειροκροτήσουμε για τα θετικά αλλά και για να ψέξουμε για τα αρνητικά.

Αρθρο μου, από την σελίδα "Οικολογία" της εφημερίδας "ΘΕΣΣΑΛΙΚΗ ΗΧΩ" φύλλο Κυριακής 8 Νοέμβρη 2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου