Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2009

Τι ζητάει η ξανθιά στον Κίσσαβο;


Ανέβηκαν, Κυριακή ξημερώματα, τα λεωφορεία ψηλά στο βουνό. Έξι τον αριθμό. Ο σκοπός τους, άγιος: Δεντροφύτευση! Μαθητές πολλοί, γονείς, εκδρομείς του Σαββατοκύριακου, εθελοντές που έχουν ανάγκη «κάτι να κάνουν» μα δεν ξέρουν τι. Φυσικά, κάμερες, δημοσιογράφοι και λογής επίσημοι.
Έξι λεωφορεία, αγκομάχησαν καβαλώντας τις πλαγιές του Κίσσαβου, ώσπου έφτασαν ψηλά, στα ορεινά λιβάδια. Κοντά στα 300 μέτρα από την κορυφή, στο γυμνό του βουνού, δίπλα στο καταφύγιο του Ορειβατικού, ξεπέζεψαν οι Λαρισαίοι με σκοπό να «κάνουν το βουνό όμορφο».
Χίλια δέντρα, έλατα και πεύκα, φυτεύτηκαν εκείνο το πρωί στο τέρμα του ολοκαίνουργιου δρόμου που οδηγεί στο καταφύγιο. Δρόμου που κατασκευάστηκε για την «αξιοποίηση» του βουνού και την «ανάπτυξη» της τουριστικής βιομηχανίας του Νομού. Χίλια δέντρα φυτεύτηκαν στο βουνό που έχει χαρακτηριστεί ως περιοχή εξαιρετικού φυσικού κάλλους και προστατεύεται από το πανευρωπαϊκό Δίκτυο Φύση 2000.

Την ώρα που οι εκδρομείς της Κυριακής – παιδιά, μεγάλοι, κάμερες, δημοσιογράφοι, και λογής επίσημοι – καθησύχαζαν τις οικολογικές τους ανησυχίες, πίσω στην πόλη ηχούσαν τα όργανα: «που πάτε ωρέ παιδιά, στην υποαλπική ζώνη, στο «γυμνό» του βουνού, να κάνετε αναδάσωση»;
Αναδάσωση! Μια λάθος λέξη που ειπώθηκε ίσως εκατέρωθεν –από τους επικριτές και μπορεί και από μέρος των διοργανωτών – ήταν αρκετή να εκτρέψει τη συζήτηση και να χαθεί η ουσία. Ξεχάστηκε το άστοχο (τουλάχιστον) του εγχειρήματος και συζητήθηκε το επουσιώδες.
Το ουσιώδες: Επιλέχθηκε να γίνει δεντροφύτευση χιλίων δέντρων στην υποαλπική ζώνη του βουνού, όπου οι πιθανότητες να επιζήσουν τα νεαρά φυτά είναι ελάχιστες. Δεν είναι μόνο οι καιρικές συνθήκες που ούτως ή άλλως δεν ευνοούν το εγχείρημα, είναι και το γεγονός ότι στην περιοχή κυκλοφορούν μεγάλα κοπάδια βοοειδών ελευθέρας βοσκής, στα οποία προσφέρουμε θαυμάσιο γεύμα.
Όμως, το ένα λάθος φέρνει το άλλο: «θα μεριμνήσουμε ώστε να περιφράξουμε το χώρο», αποφάνθηκαν οι αρμόδιοι. Έτσι, σταδιακά, μια απλή λάθος επιλογή μπορεί να οδηγήσει σε περιβαλλοντική εκτροπή.


Γιατί όμως επελέγη η συγκεκριμένη περιοχή για το εγχείρημα; Γιατί οι εμπνευστές μιας τέτοιας – θεάρεστης κατά τα άλλα – πρωτοβουλίας δεν την έκαναν σε μια υποβαθμισμένη αστική περιοχή όπου το πράσινο και απόλυτα αναγκαίο είναι και λείπει. Ερμηνεύοντας το ανερμήνευτο, τη σκέψη δηλαδή των αυτοδιοικητικών παραγόντων, κατέληξα – εγώ και πολλοί άλλοι - στο μόνο προφανές και λογικό συμπέρασμα: επικοινωνία! Θέλοντας να διαφημίσουν τον καινούργιο δρόμο ως το καταφύγιο Κίσσαβου, και ελπίζοντας στην προσέλκυση τουριστών, θα σκέφτηκαν ότι μπορούν να πετύχουν πολλά τρυγόνια με ένα σμπάρο.
Στο σημείο αυτό τελειώνει η επικαιρότητα, σχολάει η οικολογία κι αναλαμβάνει η φιλοσοφία.
Λέξεις κλειδιά για να βγάλει κανείς συμπέρασμα: «αξιοποίηση» και «ανάπτυξη». Τι σημαίνει αξιοποίηση; Ελληνικά είναι. Απλά. Δεν ζητά κανείς από κανέναν να μας πει τι σημαίνει «ασκαρδαμυκτί». Αξιοποίηση σημαίνει ότι κάτι ή δεν έχει αξία ή η αξία του φθίνει και κάνω κάτι ώστε να αποκτήσει τέτοια. Βέβαια, όταν χρησιμοποιείται από πολιτικούς, η έννοια αξία περιορίζεται στην οικονομική αξία. Σ’ αυτήν που αποτιμάται με χρήμα. Με την ίδια σημασία χρησιμοποιείται και η λέξη «ανάπτυξη». Ανάπτυξη για τους πολιτικούς είναι εκείνη η διαδικασία που μέσα από παρεμβάσεις, έργα, υποδομές, προσκαλεί επενδύσεις που «αξιοποιούν» πηγές και έχουν σαν αποτέλεσμα την αύξηση των οικονομικών μεγεθών και την παραγωγή εισοδήματος. Δεν είχε, λοιπόν, αξία ο Κίσαβος καθώς δεν παρήγαγε το αναμενόμενο «προϊόν» για το Νομό (κι εδώ «προϊόν» εννοούμε το χρήμα). Τι θέλει ο τουρίστας; Δρόμο για να ανέβει; Τον φτιάξαμε! Μέρος να μείνει; Έχει εκεί ένα καταφύγιο, στην ανάγκη θα το μεγαλώσουμε, θα το εκσυγχρονίσουμε, θα το βελτιώσουμε. Δεν μπορεί όμως να έρχεται ο τουρίστας στο βουνό και να μη βλέπει δέντρα! Βουνό και δέντρα τα έχει ταυτίσει ο τουρίστας. Άρα, δίπλα στο ορειβατικό καταφύγιο, φυτεύουμε δέντρα. Αν μας ζητηθεί, και πισίνες θα φτιάξουμε, και νερά θα εκτρέψουμε, και παιδότοπο, και Disneyland θα του παρέχουμε. Να μην παραλείψω ότι θα χρειαστεί να ισοπεδώσουμε μια κάποια περιοχή (πολλές ελεύθερες έχει εκεί) για να παρκάρει ο τουρίστας το καινούργιο 4Χ4 να το βλέπει η ξανθιά και να ξεκουμπώνει το πάνω κουμπί από το πουκάμισο. Άβυσος η ψυχή των ¨αρμόδιων" και το ντεκολτέ της ξανθιάς. Άβυσος. Σαν αυτή που χάσαμε τη λογική μας την Κυριακή που μας πέρασε….

2 σχόλια: