Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2010

Ο κόκκινος δρόμος

Περιοδεύοντας στην περιοχή βόρεια του Πηνειού, μετά τις έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών, ώστε να έχω προσωπική άποψη της κατάστασης και της εξέλιξης των πλημμυρικών φαινομένων, έπεσα πάνω στην παρακάτω εικόνα.
Αυτή η κόκκινη επιφάνεια δεν είναι δρόμος στρωμένος με κάποιο καινούριο υλικό. Είναι ποτάμι. Είναι περιμετρική συλλεκτήρια τάφρος, νότια του χωριού Κλοκωτός Τρικάλων, σχεδόν πάνω στο δρόμο που συνδέει τον Κλοκωτό με την Μαραθέα Καρδίτσας. 
 
Το θέαμα μου τράβηξε την προσοχή, πάρκαρα στην άκρη του δρόμου και κατέβηκα να τραβήξω φωτογραφίες. Δεν έχουμε να κάνουμε με κάποιου είδους χρωστική που διατίθεται απ' ευθείας στη τάφρο αλλά με χλωρίδα του ποταμού που παρασύρθηκε και συγκεντρώθηκε σ' αυτό το σημείο όπου το νερό μοιάζει να είναι στάσιμο. Τα ποτάμια φύκια σχηματίζουν μια παχειά κρούστα που καλύπτει την επιφάνεια του ποταμού σε μήκος αρκετών μέτρων. Δεν ξέρω για ποιό λόγο τα φύκια έχουν αυτό το χρώμα, δεν ξέρω καν αν αυτό το χρώμα οφείλεται σε φυσικά αίτια. Το βέβαιο είναι ότι ο ευτροφισμός στο ποτάμι είναι έντονος. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει πληθώρα θρεπτικών συστατικών στο νερό που προέρχεται από τις παρακείμενες καλλιέργειες ή από τις κτηνοτροφικές μονάδες. Η υπερεπάρκεια θρεπτικών συστατικών οδήγησε σε αλματώδη αύξηση τη χλωρίδα. Η παρουσία στρώματος φυκιών τέτοιου πάχους και σε τέτοια έκταση μάλλον βάζει σε κίνδυνο τη ζωή στο ποτάμι. 
 

1 σχόλιο: