Πέμπτη 4 Μαρτίου 2010

Η "δίκη", η "αθώωση" και τα συμπεράσματα

Η χθεσινή ήταν μια γεμάτη μέρα: Από τις 9 και μισή στο δικαστικό μέγαρο Λάρισας, παρέα σχεδόν με σύσσωμο το ΔΣ των πολιτών σε Δράση. Περιμέναμε με αγωνία την εκδίκαση της υπόθεσης με κατηγορούμενες τις κεραμοποιίες ΒΙΟΚΕΡΑΛ και ΑΛΦΑ - ΚΕΡΑΜΙΚΑ για υποβάθμιση περιβάλλοντος. Μάρτυρες κατηγορητηρίου δύο επιθεωρητές περιβάλλοντος που είχαν διενεργήσει τον έλεγχο. Χαρακτηριστική η απουσία δικηγόρου πολιτικής αγωγής. Γεγονός που μας εξέπληξε αλλά όπως (δυό φορές έκπληκτοι) μάθαμε αργότερα το ίδιο συμβαίνει σε όλες τις δίκες των επιθεωρητών.
Χαρακτηριστική επίσης η παρουσία κάποιου κυρίου ο οποίος συστήθηκε σε πολλούς παράγοντες της δίκης ως σύμβουλος του κ. Σουφλιά ο οποίος παρακολουθούσε τη δίκη προκειμένου να μεταφέρει τα τεκταινόμενα στον εργοδότη του.

Από την ανάγνωση του κατηγορητηρίου, έγινε φανερό ότι οι εταιρίες θα καταδικάζονταν μόνο με θαύμα: Από όλες τις παραβάσεις που διαπίστωσε ο έλεγχος, ο οποίος σημειωτέον διενεργήθη το 2005!, στο κατηγορητήριο έφτασαν για παράδειγμα η μη διαβροχή των αργιλοχωμάτων και η διαφυγή μικροποσότητας πετ-κοκ σε διπλανό οικόπεδο!!!!! Δεν γνωρίζω αν η ευθύνη για τη σύνταξη του κατηγορητηρίου βαρύνει την εισαγγελία ή τους επιθεωρητές αλλά προκάλεσε θυμηδία στους παρόντες στο δικαστήριο.

Ένα γεγονός που είχε πραγματικά ενδιαφέρον αλλά δεν το είδα σήμερα στα ρεπορτάζ ήταν ένας διάολογος ανάμεσα στην εισαγγελέα της έδρας και έναν εκ των δύο επιθεωρητών. Ρώτησε η εισαγγελέας τον επιθεωρητή να μάθει ποιές διοικητικές ποινές ή κυρώσεις επιβλήθηκαν στις εταιρείες μετά τον έλεγχο του 2005 και την βεβαίωση των παραβάσεων. Ο επιθεωρητής απάντησε ότι δεν επιβλήθηκε καμιά ποινή και ότι απλά έστειλαν το πόρισμα στην Εισαγγελία Λάρισας. Η εισαγγελλέας, εκνευρισμένη, επανήλθε λέγοντας ότι άσχετα με το ποινικό μέρος των ευθυνών, υπήρξαν διοικητικές ευθύνες και ξαναρώτησε γιατί δεν επιβλήθηκαν κυρώσεις. Ο επιθεωρητής δήλωσε ότι η τότε ηγεσία των επιθεωρητών έκρινε πως δεν έπρεπε να επιβάλει κυρώσεις και απλά έστειλε προς ποινική διερέυνηση την υπόθεση. Η εισαγγελέας έκλεισε με μια μάλλον ρητορική ερώτηση αν από τα παραπάνω συνάγεται το συμπέρασμα ότι η διοίκηση επέδειξε μεγάλη ανεκτικότητα προς τις εταιρίες και ο μάρτυρας απάντησε "μάλιστα".

Σε όλη τη διάρκεια της δίκης ήταν παραπάνω απο φανερή η απουσία πολιτικής αγωγής που οδήγησε πολλές φορές σε αδικαιολόγητο "στρίμωγμα" τους επιθεωρητές. Είναι χαρακτηριστικό ότι έγιναν δεκτές σαν πειστήρια φωτογραφίες της υπεράσπισης τραβηγμένες σε άγνωστο χώρο και άγνωστο χρόνο! Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι οι μάρτυριες κατηγορίας δεν προσκόμισαν ούτε ένα αποδεικτικό στοπιχείο (ούτε μια, 1, φωτογραφία!!!) παρά μόνο τη μαρτυρία τους!.

Η τελική απόφαση, παρά την αντίθετη πρόταση της εισαγγελέως, ήταν παραπάνω από αναμενόμενη.

Από τα παραπάνω συμπεραίνει κανείς ότι κάποιοι από το 2005 δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους και οι ευθύνες θα πρέπει να καταλογισθούν σε όλους τους υπηρεσιακούς παράγοντες γι' αυτην και για άλλες υποθέσεις που χειρίστηκαν με τον ίδιο τρόπο. Γίνεται επίσης φανερή η ανάγκη να δημιουργηθεί και στελεχωθεί τμήμα νομικής υποστήριξης της δουλειάς των επιθεωρητών  περιβάλλοντος. Σε ότι αφορά το θεσμικό πλαίσο των αδειοδοτήσεων, των ελέγχων και των ποινών, τα έχουμε πει τόσες φορές που κινδυνεύουμε να χαρακτηριστούμε "γραφικοί". Τέλος μια προσωπική εκτίμηση: Θα πρέπει να πει κάποιος σε επιθεωρητές ότι δουλειά τους δεν είναι να κρίνουν το νόμο αλλά να ελέγχουν την εφαρμογή του.

Να σημειωθεί ιδιαίτερα η παρουσία της κυρίας Μαργαρίτας Καραβασίλη σε όλη τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας και ο συμβολισμός της παρουσίας της. Η κ. Καραβασίλη έχει αποδείξει πολλές φορές και στο παρελθόν αλλά και κατά τη διάρκεια της θητείας της στη θέση της Ειδικής Γραμματέα του ΥΠΕΚΑ ότι ξέρει να αγωνίζεται στην πρώτη γραμμή και το κάνει έμπρακτα: Ήταν επικεφαλής του κλιμακίου που επεχείρησε και τελικά πραγματοποιεί τον έλεγχο στην Βιοκεράλ

4 σχόλια:

  1. Αγώνας.....διαρκής αγώνας για μια καλύτερη κοινωνία...όσο αντέχουμε.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Παντελή,
    η ξηρή λυματολάσπη που ανέφερες παρακάτω είναι από την Ψυττάλεια; Γιατί ποιος άλλος έχει την τεχνολογία και τα χρήματα να ξεραίνει λυματολάσπη και μάλιστα σε τέτοιες ποσότητες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @ Ανώνυμος. Υποθέτω χωρίς να είμαι βέβαιος. Ίσως από γνωστή εταιρεία που εδρέυει στη Δυτική Αττική μπορέσει κανείς να μάθει περισσότερα.

    @ Ειρήνη. Έχουμε υποχρέωση να αντέξουμε Ειρήνη μου :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Βρήκα δύο λινκ που συνηγορούν ότι είναι από εκεί.
    Στο πρώτο Αυγ '09 λέει ότι το τελικό προϊόν πάει για καύση στις τσιμεντοβιομηχανίες:
    http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=77351
    Και το δεύτερο Απρ '08 δίνει και άλλες διαδρομές της ξηρής λυματολάσπης: http://archive.enet.gr/online/online_text/c=112,id=65462784

    Δεν νομίζω άλλος στην Ελλάδα να πληρώνει φυσικό αέριο να ξεραίνει το ...... Προτείνω το προϊόν να επιστραφεί στους παραγωγούς του καταμεσίς στον Εθνικό Κήπο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή