Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

25 Μαρτίου 2011 updated


Ο κ. Παπανδρέου θα έχει πολύ δύσκολο έργο στις 25 Μαρτίου

Πέρα από τους επικριτές (σφοδρούς ή ήπιους) της μέχρι τώρα πολιτικής του, της απόφασης υιοθέτησης του  μνημονίου βοήθειας αλλά και τους κομβικής σημασίας  χειρισμούς του από τον Νοέμβριο του 2009 ως τον Μάιο του 2010, πέρα και από τους υποστηρικτές της πολιτικής του, υπάρχει μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων, κυρίως οπαδών του κατά την φορτισμένη και έντονη περίοδο αμέσως μετά τις εκλογές του 2007 και πριν την επανεκλογή του στην προεδρία του κόμματός του, οι οποίοι παραμένουν μετέωροι σε στάση  μακροχρόνιας αναμονής. Δεν ξέρω αν το γνωρίζει αυτό ο κ. Παπανδρέου ή οι επιτελείς του αλλά σίγουρα θα τους ήταν χρήσιμο να γνωρίζουν ότι και αυτή η ιδιότυπη και μεγάλης διάρκειας ανοχή πλησιάζει στο τέλος της, καθόσον είναι φανερό ότι οι άνθρωποι αυτοί την ψυχική ισορροπία τους προστατεύουν παρά πραγματικά έχουν δώσει μια ιδιαίτερα μεγάλη περίοδο χάριτος.
Τούτη η μερίδα ανθρώπων, λοιπόν, αναμένει, άμα τη λήξη της συνόδου κορυφής κατά τις σημειολογικά ταιριαστές ημερομηνίες της 24ης και 25ης Μαρτίου να ξεκινήσει απελευθερωτικός αγών που θα οδηγήσει τη χώρα σε νέες Μεγάλες Ιδέες, Εν μέρει είναι αδαείς, εν μέρει κακά πληροφορημένοι, εν μέρει εκφράζουν επιθυμίες που τις ανάγουν σε πολιτικές προβλέψεις.
Όσοι κινούνται κοντά στα ευρωπαϊκά αλλά και στα ελληνικά πράγματα γνωρίζουν κάποια βασικά πράγματα τα οποία δεν είναι ευχάριστα μεν, στο βαθμό που κάποιοι θα επιθυμούσαμε, αλλά είναι βέβαιο ότι θα υιοθετηθούν στη επικείμενη σύνοδο κορυφής , κάποια άλλα αποκλείονται, άλλα είναι διαπραγματεύσιμα ενώ άλλων η τύχη θα κριθεί μια εβδομάδα ενωρίτερα, στις 17 Μαρτίου, που η Γερμανική κάτω Βουλή συζητά νομοθετική πρόταση απαγόρευσης επαναγοράς ομολόγων από τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης της ευρωζώνης. Καθώς η πρόταση συναντά μεγάλη απήχηση στην Γερμανική κοινωνία και η καγκελάριος κ. Μέρκελ βλέπει τη δημοτικότητά της να φθίνει ραγδαία, είναι σχεδόν βέβαιο ότι η πρόταση θα υπερψηφιστεί πανηγυρικά.
Έτσι, βέβαιη θεωρείται η επιμήκυνση της περιόδου εξόφλησης του δανείου που μας χορηγήθηκε από την τρόικα. Το ίδιο βέβαιο είναι ότι δεν πρόκειται καν να γίνει δεκτή η εισαγωγή συζήτησης για  επαναγορά χρέους, καθώς η καγκελάριος θα δηλώνει ότι έχει δεμένα τα χέρια της ύστερα από την αναμενόμενη απόφαση της Βουλής της χώρας της. Το άλλο θέμα μιας λύσης που έχει γίνει αντικείμενο συζητήσεων,η  μείωση δηλαδή των επιτοκίων δανεισμού θα σκοντάψει σε αντιστάσεις και η αποδοχή του είναι αυτή τη στιγμή πολύ αμφίβολη. Το μόνο που στην ουσία θα μπει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το ευρωομόλογο. Μάλιστα, όχι η έκδοσή του αλλά οι όροι και οι προϋποθέσεις κάτω από τους οποίους θα εκδοθεί.  Από τη στιγμή που η Γερμανία δέχεται να το συζητήσει, θα θέσει αυστηρότατους όρους στους άλλους εταίρους αλλά και σε όσους σπεύσουν να ωφεληθούν από αυτό.  Θα το κάνει, από τη στιγμή που το μεγαλύτερο βάρος μιας τέτοιας πολιτικής θα το επωμιστεί η ίδια.
Δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι η ημερομηνία θα περάσει με την Ελλάδα να πανηγυρίζει για την επιμήκυνση και την διαπραγμάτευση της έκδοσης του ευρωομολόγου. Δεν έχω καμιά αμφιβολία για την ανάσα που θα πάρει η χώρα η οποία όμως δεν θα συνοδεύεται από σοβαρές κινήσεις αντιστροφής του κλίματος των αγορών. Έχω όμως μεγάλη αμφιβολία αν η κυβέρνηση αυτή πιστεύει πραγματικά ότι η χώρα μπορεί να αποφύγει την επίσημη ανακοίνωση της χρεοκοπίας ή έχει ήδη ρίξει λευκή πετσέτα. Για το καλό του τόπου, ελπίζω να εξακολουθεί να πιστεύει ότι θα τα καταφέρουμε να αποφύγουμε την πτώχευση. Προσωπικά, αισθάνομαι την ανάγκη να δηλώσω ότι  κανένα προεκλογικό σύνθημα που θα περιλαμβάνει ανένδοτο κατά της Μέρκελ  από μια πτωχή πλην τίμια χώρα δεν θα με εμπνεύσει. Το αντίθετο. 

Υ.Γ. Ελπίζω όσοι εμπνεύσθηκαν τα νυχτερινά δωράκια στους δικηγόρους με στόχο την εκλογή «δικών» μας παιδιών στα διοικητικά συμβούλια των Δικηγορικών Συλλόγων, να κατάλαβαν το μάταιο των ενεργειών τους. Κατάφεραν και το επάγγελμα να μην ανοίξει, δημιουργώντας για μια ακόμη φορά ανισότητες στη μεταχείριση διαφορετικών επαγγελματικών ομάδων, και τους συλλόγους να χάσει το κυβερνών κόμμα. Και η πίτα φαγωμένη και ο σκύλος νηστικός.  Μπράβο για την υπερβολικά κοντόφθαλμη σκέψη σας!!! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου