Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

Προς Υπουργόν Επιστολή 3η. Νόμοι και άλλα


Ο πολιτικός του μέλλοντος μεγαλώνει στο Σύνταγμα

Υπουργέ μου
Επανέρχομαι να σε σκοτίσω λίγο κι ανακεφαλαιώνω:
Φτιάξαμε λοιπόν τον υπηρεσιακό μηχανισμό που είνπολαι ικανός να κινήσει τις αποφάσεις σας σε όλα τα διοικητικά επίπεδα, με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα. Έτσι, είμαστε σχετικά βέβαιοι ότι οι αποφάσεις σας θα γίνονται πράξη το  συντομότερο δυνατό.
Καταφέραμε επίσης να μειώσουμε σε πιεσμένη εθελοντική βάση τις δαπάνες στο Υπουργείο σας. Αν δεν σας αρκεί η μείωση, ρίξτε μια ματιά στα εκτός έδρας των υπαλλήλων σας (αν έχουν τέτοια). Κάτι θα περικόψετε κι από εκεί. Αν και πάλι δεν φτάνει, κάντε οριζόντια περικοπή δαπανών στο ύψος του υπολοίπου, δεν χάθηκε ο κόσμος.
Αυτό που θα πρέπει να περάσει σαν άποψη σε όλους όσους βρίσκονται κοντά σας, γύρω σας και σε θέσεις κλειδιά του υπουργείου σας, υπουργέ μου, είναι ότι την εμπειρία τους να την ξεχάσουν. Τα πάντα πλέον πρέπει να τα βλέπουν όλοι με διαφορετικό μάτι. Δεν υπάρχει σάλιο και πρέπει να το νοιώσουν. Όλες οι κινήσεις τους πρέπει να έχουν στόχο τη δημιουργία συνθηκών ανάπτυξης με τις ελάχιστες δυνατές δαπάνες. Οι πολιτικές που θα σχεδιάζουν πρέπει να στοχεύουν στη δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος και στην αιματηρή μείωση δαπανών. Η ημερίδα ενημέρωσης του τύπου σχετικά με την εξέλιξη της τάδε δράσης – για να καταλάβεις – δεν υπάρχει λόγος να γίνει στο Intercontinental. Μπορεί να γίνει στα Φιλιατρά και οι δημοσιογράφοι και οι λοιποί παρατρεχάμενοι, μπορεί να μαζεύουν ελιές στα διαλείμματα της ενημέρωσης (ελπίζω να καταλαβαίνεις το πνεύμα μου). Το πάν είναι να μπορέσεις να κινητοποιήσεις τον κόσμο. Θέλει δουλειά και δεν τόχεις, αλλά αν το ξεκινήσεις μπορεί σε έναν χρόνο να τα καταφέρεις. Μη σε στεναχωρεί η πλατεία, μη σε πτοούν τα γιαούρτια. Τη θυμάσαι την παροιμία «τα λένε της πεθεράς για να τα’ ακούει η νύφη»; Είναι βέβαιο ότι σε έξι μήνες η πλειοψηφία των ανθρώπων που σήμερα μουτζώνουν θα τρέξουν να βοηθήσουν, άκου με που στο λέω. Κι όταν θα έρθουν, θα έχουν ένα σωρό ιδέες φρεσκότατες και δημιουργικές.
Εσύ, στο μεταξύ, φρόντισε για τη θεσμική θωράκιση της νέας πραγματικότητας. Εισηγήσου σοβαρά νομοσχέδια. Φτιάξε θεσμικά πλαίσια απλά και άμεσα εφαρμόσιμα. Μην ξαναγίνεις «ρόμπα» με νομοσχέδια που δεν πρόκειται να εφαρμοσθούν. Τι, δεν το ξέρεις; Υπάρχουν νομοσχέδια που δεν εφαρμόσθηκαν ποτέ. Για παράδειγμα, δύο φορές ψηφίσαμε νομοσχέδια για τη διαχείριση των νερών, μια φορά το 1998 και μετά το 2003. Του 98 δεν εφαρμόσθηκε ποτέ ούτε ένα άρθρο του. Του 2003 το βασανίζουμε και αν αναγκαστούμε να το εφαρμόσουμε, θα το κάνουμε λόγω ΕΕ. Μακριά λοιπόν από τέτοια νομοσχέδια. Εμείς θέλουμε άμεσα εφαρμόσιμα και με απλές διαδικασίες.  Απλές! Η τομή στη νομοθεσία είναι η υιοθέτηση της απλότητας και της υπευθυνότητας μιας υπηρεσίας. Να ξέρω ότι για τη λακούβα στο δρόμο υπεύθυνη είναι η τάδε υπηρεσία και να μη μπορεί αυτή να πετάξει το μπαλάκι αλλού. Γι’ αυτό, λιγότερα νομοσχέδια αλλά πιο αποτελεσματικά είναι η λύση. Ξέρεις πως το κάνεις αυτό; Όλοι ξέρουν αλλά τους «τρέχει» η επικαιρότητα και η εκλογική τους περιφέρεια. Τα νομοσχέδια γίνονται για να ισχύουν παντού και σε βάθος χρόνου. Να είναι γενικά δίκαια και να προσφέρουν ένα περιβάλλον σταθερότητας σε όλους. Δεν γίνονται για να λύνουν ένα συγκεκριμένο πρόβλημα μιας περιοχής. Η πολιτική πνοής δεν είναι διαχείριση κρίσεων, δεν είναι πυρόσβεση, δεν είναι επίλυση προβλημάτων μεμονωμένων κοινωνικών ομάδων.
Κάνε εσύ αυτά και άσε άλλους να σου μαζέψουν ψηφαλάκια. Να είσαι σίγουρος ότι μπορούν και χωρίς ρουσφέτια. Κι εκεί μυαλό και πρωτότυπες ιδέες χρειάζονται. Όπως και η αντιμετώπιση της κρίσης…
Την καλησπέρα μου και καλό κουράγιο… 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου