Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

Η Ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας


Η σημαίες των κρατών - μελών της Ε.Ε.
Φαίνεται ότι ο θεός ή οι θεοί των Ελλήνων δεν έχουν σκοπό να εγκαταλείψουν αυτόν τον τόπο. Όμως ακόμα κι αν κάποιοι αποφάσισαν να στηρίξουν την προσπάθεια της χώρας μας να μην βουτήξει στα τυρβώδη νερά της χρεοκοπίας, ο δρόμος που έχουμε να διανύσουμε είναι μεγάλος και η προσπάθεια που θα κληθούμε να καταβάλουμε τεράστια.  
Την κρίσιμη αυτή στιγμή δεν με νοιάζει κι ούτε θέλω να υπερασπιστώ μια κυβέρνηση που στο ζήτημα της διαχείρισης της κρίσης τα έχει κάνει ούτως ή άλλως μούσκεμα. Δεν είναι αυτό ούτε το ζητούμενο ούτε προτεραιότητα.
Μπροστά μας έχουμε δύο πράγματα να πραγματώσουμε ή να δρομολογήσουμε  και εκεί πρέπει να επικεντρώσουμε τις προσπάθειές μας σαν πολιτική ηγεσία αλλά και σαν Έλληνες πολίτες.
Πρώτα απ’ όλα να εξασφαλίσουμε εκείνες τις βοήθειες από μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ώστε να μην οδηγηθεί η χώρα σε αναδιάρθρωση χρέους οποιασδήποτε μορφής ή σε νομισματικές περιπέτειες. Δεν θεωρώ ότι μια αναδιάρθρωση χρέους ή μια έξοδος από το ευρώ συνιστά οικονομική καταστροφή με συνέπειες για το λαό κατά πολύ χειρότερες από αυτές που ούτως ή άλλως θα βιώσει. Έχω όμως την πεποίθηση ότι στρατηγικά, εθνικά, πολιτικά αλλά και από άποψη δυνατότητας αναδιάρθρωσης δομών, υπηρεσιών, θεσμών η θέση μας είναι στον σκληρό πυρήνα της Ευρώπης. Θα πρέπει να κάνουμε το πάν ώστε να διατηρήσουμε αυτή τη θέση. Αφού ούτως ή άλλως θα υποφέρουμε ως χώρα και ως πολίτες, ας κερδίσουμε τα μέγιστα  από αυτό. Η διαπραγμάτευση των όρων της όποιας βοήθειας είναι κάτι διαφορετικό και ίσως ξεκινά από καλύτερη βάση από τη στιγμή που έχουμε αποφασίσει τι θέλουμε και επιλέγουμε να το κάνουμε πράξη όλοι μαζί. 

Ο δεύτερος στόχος μας είναι πιο δύσκολος και θα απαιτήσει περισσότερο χρόνο και μεγαλύτερη προσπάθεια για να επιτευχθεί. Έχει να κάνει με την ολοκληρωτική μεταμόρφωση του ελληνικού κράτους. Είναι ευκαιρία να τεθούν εκείνες οι βάσεις ώστε:

  • 1.      Να θωρακισθεί η δημοκρατία. Αν γι΄αυτό απαιτείται συνταγματική αλλαγή, ας γίνει άμεσα.
  • 2.       Να ανέβει επίπεδο το πολιτικό σύστημα και οι κρατικές δομές
  • 3.       Να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη μεταξύ των πολιτών και του πολιτικού προσωπικού.
  • 4.       Να ελαχιστοποιηθεί η  κυκλοφορία του μαύρου πολιτικού χρήματος.
  • 5.       Να αλλάξει η εικόνα της δημόσιας διοίκησης
  • 6.       Να τεθούν οι βάσεις για την δημιουργία υγιούς εγχώριας βιομηχανικής παραγωγής
  • 7.       Να αυξηθεί η παραγωγικότητα και η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.
  • 8.       Να αποκατασταθεί σταδιακά και σε υγιείς, ορθολογιστικές βάσεις το κοινωνικό κράτος.

Θεωρώ ότι η οποιαδήποτε συζήτηση αυτή την ώρα πρέπει να στραφεί γύρω από το πως θα κινηθούμε ώστε να επιτύχουμε όλα τα παραπάνω ή να εμπλουτίσουμε την ατζέντα προσθέτοντας προβληματισμούς ή κατευθύνσεις ή προτεραιότητες στην παραπάνω λίστα

Είναι προφανές, και θα το ξαναπώ, ότι η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας είναι μη διαπραγματεύσιμο κεκτημένο.  Με δεδομένο αυτό, στην οποιαδήποτε συζήτηση μπορούμε να εντάξουμε και προτάσεις για την λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι Έλληνες έχουμε και τις ιδέες και τους ανθρώπους να παράξουμε και προωθήσουμε απόψεις που θα συμβάλουν στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση ή στην μετεξέλιξη της Ευρώπης από ένα άθροισμα κρατών σε μια οντότητα με ενιαία έκφραση είτε προς το εσωτερικό της είτε προς το εξωτερικό. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου