Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011

Χρυσά ΜΑΤ


Διάλογος περί της υπάρξεως και του νοήματος
της ζωής μεταξύ Οργάνου και Πολίτη

Εδώ και χρόνια έχουμε ενδείξεις για σχέσεις αίματος ανάμεσα στις ειδικές μονάδες της αστυνομίας και στην Χρυσή Αυγή. Δεν έχουμε παρά να ανατρέξουμε στα αποτελέσματα των εκλογικών τμημάτων της Καισαριανής εκεί όπου οι άντρες των ΜΑΤ ψήφιζαν με ειδικούς καταλόγους. Πραγματικά δεν θα ενδιέφερε κανένα η ιδεολογική ταυτότητα ή η πολιτική τοποθέτηση των Ματατζήδων, αν α) δεν επηρέαζε τον τρόπο με τον οποίο ασκούν τη δουλειά τους και β) αν η πολιτική τους τοποθέτηση δεν ερχόταν σε ευθεία αντίθεση με το έργο το οποίο καλούνται να επιτελέσουν.

Έχοντας αυτό υπόψη, είχα καλέσει δημόσια τον κ. Χρυσοχοϊδη, να βρει και να διαλύσει τον πυρήνα των φασιστών μέσα στην αστυνομία, διαφορετικά είναι σαν να ρισκάρει την ίδια την κοινωνική ειρήνη στο όνομα της επιχειρησιακής ετοιμότητας και ικανότητας των ΜΑΤ.

Οι τελευταίες αποδείξεις για τις επιλεκτικές συγγένειες των ΜΑΤ, ήρθαν απλά να επιβεβαιώσουν αυτό που ήδη ξέραμε. Αφήνουν έκθετους όμως μια σειρά ανθρώπους. Πρώτον, τον κ. Παπουτσή ο οποίος αν και συμπεριφερόμενος ως επερωτών αντιπολιτευόμενος βουλευτής πριν μερικούς μήνες είχε δηλώσει ότι υπάρχουν θύλακες ακραίων στοιχείων στην αστυνομία, προκαλώντας τη μήνι των συνδικαλιστών των σωμάτων ασφαλείας (χα!), δεν φαίνεται να έκανε τίποτα γι’ αυτό. Ο κ. Παπουτσής οφείλει να παραιτηθεί και επειδή δεν κατάφερε να δικαιολογήσει τον τίτλο του  αλλά και γιατί όσο παραμένει υπουργός, η ανικανότητά του παύει να είναι ατομική αλλά γίνεται κυβερνητική. Ελπίζω να θυμάται ο κ. Παπουτσής ότι η κυβέρνηση έχει και κάποιον επικεφαλή και η ευθύνη, αν δεν την αναλάβει αυτός, θα μεταφερθεί εξ ολοκλήρου στον πρωθυπουργό.

Άλλος έκθετος είναι ο εκπρόσωπος της αστυνομίας ο οποίος βιάστηκε να δικαιώσει τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση της υπόθαλψης των ταραξιών που εμφανίζονται ως συνδικαλιστές της ΕΘΕΛ. Εκτός αν μέσα σε λίγες ώρες ολοκληρώθηκε η ΕΔΕ. Αν όντως έτσι έγινε, τότε θα πρέπει η ΑΛΑΣ να δώσει μαθήματα ταχύτατης διεκπεραίωσης υποθέσεων σε όλον τον κόσμο. Να υπενθυμίσω στον κ. Κοκκαλάκη ότι όλοι οι μπαχαλάκηδες έχουν και μια άλλη ιδιότητα. Μπορεί να είναι φοιτητές, γιατροί, εργάτες, οδοκαθαριστές, υπάλληλοι του Υπουργείου ΠΡΟΠΟ. Η άλλη τους ιδιότητα, η κοσμική, δεν τους αθωώνει. Να του υπενθυμίζω επίσης ότι δεν πείθει κανέναν η άποψη ότι μέσα στο χαμό τα ΜΑΤ που συνήθως δεν ρωτούν, απλά επεμβαίνουν, κατάλαβαν ότι αυτός ο κουκουλοφόρος είναι αθώος και ο άλλος όχι. Εκτός αν γνωρίζονταν από πριν! Να πω τέλος ότι κανέναν πολίτη που ήταν εν δυνάμει θύμα επίθεσης δεν είδα να τον προστατεύουν, μεταφέροντας τον στο χώρο τους. Συνήθως τους σέρνουν, ενίοτε από τα μαλλιά, στις κλούβες.

Από τα παραπάνω βγαίνει μια ακόμη διαπίστωση και τεκμηριώνεται ένα ακόμη αίτημα: Δεν μπορεί τις ΕΔΕ να διεξάγουν μόνοι οι επικεφαλής των διμοιριών των ΜΑΤ μαζί με κάποιους αστυνομικούς. Χάνεται, προφανώς, το τεκμήριο της αντικειμενικότητας! Νομίζω ότι είναι απαραίτητη η παρουσία 2 δικαστικών λειτουργών σε κάθε ΕΔΕ που αφορά τόσο σημαντικά θέματα.

Τέλος, κατανοώ πόσο δύσκολο είναι να είσαι αντικειμενικός ειδικά όταν εμπλέκεσαι συναισθηματικά σε ένα γεγονός. Ας είμαστε όμως όλοι περισσότερο προσεκτικοί όταν αναμεταδίδουμε «ειδήσεις» ή σχολιάζουμε γεγονότα. Την συγκεκριμένη παραίνεση την απευθύνω και στον εαυτό μου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου