Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

Βιομάζα: θα την "κάψουμε" πριν καν την υιοθετήσουμε;


Η είδηση
Έλλειψη παρατηρείται τελευταία σε καυστήρες βιομάζας. Όσοι επιθυμούν να αντικαταστήσουν το πετρέλαιο θα πρέπει να περιμένουν έως και 2 μήνες, καθώς η αγορά φάνηκε ανέτοιμη να αντιμετωπίσει την υπερβολική ζήτηση καυστήρων βιομάζας.
Η εικόνα
Για πολλοστή φορά η ελληνική δημόσια διοίκηση και η ελληνική πολιτεία θα αναγκαστεί να τρέχει πίσω από τα γεγονότα και, κατά την προσφιλή της τακτική, θα νομοθετήσει προσπαθώντας εκ των υστέρων να διορθώσει όσα κακά η ίδια προκαλεί με την ολιγωρία, την αναβλητικότητα, την έλλειψη προνοητικότητας και κοινού νοός.
Δεν χρειαζόταν υπερφυσικές δυνάμεις ώστε κάποιος να καταλάβει εδώ και δυό χρόνια, ότι από τη στιγμή που εκφράστηκαν οι πρώτες σκέψεις για εξίσωση των τιμών ανάμεσα στο πετρέλαιο κίνησης και καύσης η αγορά εναλλακτικών καυσίμων θα εκραγεί. Όμως η πραγματικότητα δείχνει ότι κανείς δεν είναι ή δεν θέλησε να είναι έτοιμος.
Η αγορά κατακλύζεται από καυστήρες ή σόμπες πέλλετ που εισάγονται από όλα τα μέρη του κόσμου ή κατασκευάζονται σε οποιαδήποτε βιοτεχνία στην Ελλάδα, χωρίς η πολιτεία να έχει θεσπίσει προδιαγραφές ή να έχει υιοθετήσει και επιβάλλει τις ισχύουσες ευρωπαϊκές. Κατασκευές χωρίς κανένα επίπεδο ασφάλειας στη χρήση σε κλειστό χώρο, χωρίς καμιά προστασία από εκπομπές αιθάλης ή καπνού, χωρίς καμιά πρόβλεψη για διαχείριση η περιορισμό στην παραγωγή στάχτης, χωρίς καμιά εγγύηση αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας κυκλοφορούν κατά δεκάδες σε τιμές πολλές φορές πολλαπλάσιες της αξίας τους και ο καταναλωτής γίνεται για μια ακόμα φορά βορά στα δόντια των κερδοσκόπων ενώ η πολιτεία σφυρίζει αδιάφορα.
Τι θα συμβεί όταν τα επίπεδα αιωρούμενων σωματιδίων, καπνού, αιθάλης και άλλων αέριων ρύπων χτυπήσουν κόκκινο; Τι δικαιολογίες θα βρεθούν όταν διαβάσουμε για την πρώτη, δεύτερη, τρίτη πυρκαγιά που προκλήθηκε από κακή χρήση ή κακή λειτουργία καυστήρων βιομάζας;  Σχεδόν γνωρίζω την απάντηση: επειδή θα έχει παγιωθεί μια κατάσταση και μπροστά σε τετελεσμένα γεγονότα, πάλι εκ των υστέρων το κράτος θα κατασκευάζει εγκυκλίους «μπαλώματα» και νομοθετήματα – εκτρώματα που στην ουσία δεν θα λύνουν το ή τα προβλήματα αλλά θα δίνουν μια αίσθηση νομιμοφάνειας και θα προσφέρουν την ευκαιρία σε αρπακτικά της δημόσιας διοίκησης να αυξήσουν το μεροκάματο με εξτρά δωράκια ώστε να γνωμοδοτήσουν θετικά ή να αποκρύψουν πορίσματα ελέγχων.
Κι όμως είναι τόσο απλό. Είναι τόσο απλό να θεσπισθούν προδιαγραφές για κάθε τύπο καυστήρα βιομάζας. Είναι τόσο απλό να ενσωματωθούν οι ευρωπαϊκές νόρμες στην παραγωγή πέλλετ. Είναι τόσο απλό να καθορισθούν όρια εκπομπών ανά ρύπο, διαστήματα συντήρησης, τρόποι διάθεσης των στερεών υπολειμμάτων, όροι τήρησης βιβλίου συντήρησης. Είναι τόσο απλό να ορισθούν όροι αποθήκευσης της βιομάζας. Όλα τα παραπάνω είναι αυτονόητα, όλοι το γνωρίζουν. Όλοι, εκτός από αυτούς που θα έπρεπε. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου