Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012

Μια πολύ Ελληνική Ιστορία

O James Mates, Europe Editor στο itv News, γράφει σήμερα ένα πολύ εύστοχο άρθρο το οποίο σε γενικές γραμμές - επειδή σε λεπτομέρειες δεν είναι ακριβές - δίνει την εικόνα που εκπέμπει η Ελλάδα σε όλο τον κόσμο τις τελευταίες ημέρες. Με συγχωρείτε για την ποιότητα της μετάφρασης, ερασιτέχνης είμαι.





Για όσους εξακολουθούν να αναρωτιούνται πώς η Ελλάδα βρέθηκε σε αυτή τη δεινή θέση, ιδού μια μικρή ιστορία που αποκαλύπτει αρκετά:
Δυο χρόνια πριν, ένας Ελβετός πληροφοριοδότης έβγαλε λαθραία έξω από τη χώρα ένα CD-ROM που περιέχει τα ονόματα και τους αριθμούς λογαριασμών χιλιάδων ευρωπαίων πολιτών με μυστικούς λογαριασμούς σε ελβετικές τράπεζες.
Οι γερμανικές φορολογικές αρχές πλήρωσαν πολλά χρήματα για να πάρουν στα χέρια τους το CD και το χρησιμοποίησαν προκειμένου να ανακτήσουν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ από διαφυγόντες φόρους.
Άφησαν να γνωστοποιηθεί ότι είχαν τη λίστα και πρόσφεραν ελκυστικούς όρους στους φοροφυγάδες προκειμένου να προσέλθουν να εκκαθαρίσουν τα φορολογικά τους. Σε όσους δεν εμφανίζονταν δήλωσαν ότι θα υποστούν τις συνέπειες του νόμου με την μέγιστη αυστηρότητα.
Η τακτική αυτή λειτούργησε άψογα. Κανείς δεν ήταν σίγουρος ποιος ήταν στις Ελβετικές λίστες των «ατάκτων», κι έτσι οι Γερμανοί έβαλαν στο χέρι όχι μόνο όσους είχαν στη λίστα αλλά και πολλούς περισσότερους, για τους οποίους δεν ήξεραν τίποτα.
Οι Γάλλοι είχαν στα χέρια τους επίσης τη λίστα και η τότε Υπουργός τους επί των Οικονομικών, κ. Κριστίν Λαγκάρντ, έδωσε ομόλογό της στην Αθήνα τα ονόματα περίπου 2.000 Ελλήνων πολιτών με λογαριασμούς σε ελβετικές τράπεζες.
Μια ευγνωμονούσα ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε πλέον να κινηθεί εναντίον σε μερικών από τους πλουσιότερους πολίτες της και να ανακτήσει μερικά απελπιστικά αναγκαία φορολογικά έσοδα, ενώ θα μπορούσε επίσης να τρομάξει πολύ περισσότερους ώστε να προσέλθουν και να τακτοποιήσουν τις φορολογικές τους υποθέσεις. Τι θα μπορούσε να πάει στραβά;
Λοιπόν, τι έκανε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος με αυτό το θησαυρό πληροφοριών; Έβαλε το memory stick στο συρτάρι του και ξέχασα την ύπαρξή του.  Δυστυχώς, αυτό δεν είναι ένα αστείο.
Αυτή την εβδομάδα, όταν τέθηκαν ερωτήματα σχετικά με το γιατί δεν υπάρχουν έσοδα από τους 2.000 ελβετικούς λογαριασμούς, αξιωματούχοι είπαν ότι οι πληροφορίες που είχαν δοθεί 2 χρόνια νωρίτερα είχαν χαθεί.
Ο Βενιζέλος, ο οποίος έχει εν τω μεταξύ αναλάβει την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, μάλλον συνεσταλμένα παραδέχτηκε ότι η λίστα δεν είχε στην πραγματικότητα χαθεί, απλά αγνοήθηκε. Κι αυτό δεν ήταν δικό του λάθος. Φυσικά όχι.
Ένα χρόνο πριν η Christine Lagarde, επικεφαλής του ΔΝΤ πλέον, κατηγόρησε δημόσια τους Έλληνες ότι μόνοι τους προκάλεσαν την κατάρρευση της χώρας τους με την ανοχή τους στην εκτεταμένη φοροδιαφυγή.
Τότε επικρίθηκε για τα σχόλια της από ... σωστά μαντέψατε, τον Ευάγγελο Βενιζέλο. "Η κ. Lagarde προσέβαλε και εξευτέλισε τον ελληνικό λαό», είπε, μια άποψη ευρέως αποδεκτή από το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής πολιτικής σκηνής.
Οι Έλληνες διαμαρτύρονται ότι λίγοι στην Ευρώπη δείχνουν να θέλουν να τους βοηθήσουν στην ώρα της ανάγκης τους.
Μπορούν να έχουν δίκιο, αλλά ίσως να προσπαθήσουν λίγο πιο σκληρά και οι ίδιοι  να βοηθήσουν τον εαυτό τους;


2 σχόλια:

  1. Τα περισσότερα από τα χρήματα που έχουν βγεί έξω μεταφέρθηκαν από Ελληνικές τράπεζες. Τα στοιχεία αυτά τα έχει η Τράπεζα της Ελλάδας. Οποιαδήποτε Κυβέρνηση ή Εισαγγελέας ήθελε, μπορούσε να τα πάρει και να ξεκινήσει έρευνα. Τα υπόλοιπα είναι κακοπαιγμένο θέατρο που απευθύνεται σε πρόβατα προκειμένου να έχουν κάτι να ασχολούνται την ώρα του αρμέγματος.
    Ευχαριστώ

    Υ.Γ Τα CD είναι χρήσιμα για χρήματα που δεν μπήκαν ποτέ στο τραπεζικό σύστημα και μόνο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μα ακριβώς για τα χρήματα που κινήθηκαν εκτός τραπεζικών καναλιών γίνεται λόγος. Καταλαβαίνεις ότι ξέρουμε οι περισσότεροι ότι δεν απαγορεύεται η μεταφορά χρημάτων από τράπεζα σε τράπεζα. Δεν είναι συναλλαγματικό το θέμα. Αυτό που θα έπρεπε να ερευνηθεί είναι κατά πόσο τα ποσά που έχουν εξαχθεί προέρχονται από εισοδήματα που έχουν δηλωθεί και φορολογηθεί. Εκτός ελαχίστων περιπτώσεων, κυρίως όσων διακίνησαν μικρά (έως 100.000) ποσά, οι υπόλοιποι που μετέφεραν νόμιμα τα χρήματά τους σε τράπεζες της Ελβετίας (και όχι μόνο)μετέφεραν φορολογημένα και με αιτιολογημένο "πόθεν έσχες" ποσά.

    Υ.Γ. Τελικά, είσαι άνθρωπος του Βενιζέλου, προβοκάτορας, κομμουνιστής, με σαφείς τάσεις στον τρολισμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή