Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2012

Αγορές - Αριστερά σημειώσατε Χ


Η διαπίστωση είναι μη αμφισβητήσιμη: η πλειοψηφία όσων έχουν υπάρξει κάποια στιγμή στο παρελθόν ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ, όταν μιλούν για την ανάγκη αλλαγών στο πολιτικό μας σύστημα, εννοούν μικρές διορθωτικές αλλαγές σε πολιτικές που άπτονται των συμφερόντων τους.  
Ακόμα και άτομα που – λόγω μόρφωσης ή πνευματικής καλλιέργειας - κανείς θα περίμενε να αντιμετωπίζουν την πραγματικότητα με ευρύτητα πνεύματος και αναλυτική σκέψη, περιορίζουν την όποια κριτική τους σε πρόσωπα και όχι σε πολιτικές. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που ακούω ότι αν φύγει ο δείνα ή αν επιστρέψει ο τάδε, η ανελέητη πραγματικότητα θα μετατραπεί σε μικρό σπίτι στο λιβάδι.
Σχεδόν για το σύνολο των δεινών που η χώρα βιώνει, κατά τη γνώμη των παραπάνω, ευθύνεται η παγκόσμια κυριαρχία των αγορών και των φιλελεύθερων πολιτικών. Η αλήθεια της παραπάνω γνώσης είναι αποκαλυπτική, δεν επιδέχεται αμφισβήτησης ή έρευνας. Απλά, ισχύει.  
Απογοητευτικό; Αναμφισβήτητα ναι. Όπως και το γεγονός ότι άλλοι αναζητούν τη λύση στον εθνικό μας Γόρδιο Δεσμό σε μια εμμονική καταδίκη της αριστεράς στην οποία φορτώνουν το σύνολο των αμαρτιών του κόσμου. Όχι κάποιας συγκεκριμένης πολιτικής επιλογής ούτε μιας καλά ορισμένης αριστερής ιδεολογίας, αλλά της αριστεράς. Ακριβώς με την ίδια θρησκευτική προσήλωση που οι της άλλης πλευράς δαιμονοποιούν τις αγορές.
Το γελοίο του πράγματος παίρνει μυθικές διαστάσεις αν κανείς παρατηρήσει ότι και οι δυο πλευρές, την ίδια ακριβώς χρονική στιγμή μιλούν για την ήττα. Της άλλης πλευράς. Έτσι, είμαι βέβαιος ότι η αριστερά (με όλα της τα ονόματα) και οι αγορές πνέουν τα λοίσθια. Αν το παραπάνω ισχύει αμφίπλευρα μάλλον βαίνουμε προς επιβεβαίωση της προφητείας των εξ Αμερικής ιθαγενών.
Στην παράνοια αυτή, οι μετριοπαθείς φωνές αντί να είναι κυρίαρχες ακούγονται και λογίζονται ως αιρετικές. Λες και το εκκρεμές της ιστορίας πηδά από άκρο σε άκρο της πορείας του αποφεύγοντας να περάσει έστω από το σημείο ισορροπίας.
Θα αναρωτηθεί κανείς πως είναι δυνατό να διατηρώ την αισιοδοξία μου μετά τις παραπάνω διαπιστώσεις. Είμαι αισιόδοξος επειδή είμαι βέβαιος ότι αργά η γρήγορα η πραγματικότητα θα αναγκάσει όλους να προσαρμοστούν σε αυτή. Είναι ζήτημα επιβίωσης. Είναι επίσης ζήτημα οπλοστασίου. Το οπλοστάσιο των παραπάνω έχει σχεδόν εξαντληθεί. Το δικό μας είναι σχεδόν αχρησιμοποίητο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου