Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013

Στο ίδιο έργο θεατές


Με υπερβολική ευκολία, νεόκοποι ασχολούμενοι με τα κοινά, υιοθετούν την άποψη ότι το κομματικό ή πολιτικό τους όφελος υπερισχύει του νόμου. Περισσότερο, ο νόμος ισχύει όταν και εφόσον υπηρετεί το πολιτικό τους συμφέρον.
Για να αιτιολογήσουν και επενδύσουν θεωρητικά την άποψή τους αυτή, με λογικούς ακροβατισμούς, ανάγουν το κομματικό - πολιτικό τους συμφέρον σε εθνικό. Διατείνονται ότι ενεργούν για το καλό του λαού και προς όφελος αυτού. Εν τη απουσία του βεβαίως, ή στηριζόμενοι σε δημοσκοπικά ευρήματα. Ευρήματα τα οποία μετά βδελυγμίας απορρίπτουν όταν δεν υποστηρίζουν τον λόγο τους. Έτσι, δεν είναι κακό να παραβιαστεί ο νόμος και το σύνταγμα, εφόσον από την παραβίαση αυτή θα κτυπηθεί στη ρίζα του ο κακώς εννοούμενος συνδικαλισμός. Δεν πειράζει αν κυβερνητικό στέλεχος μετέρχεται μεθόδους κοινώς απατεώνων προκειμένου να πλήξει τους κομματικούς του αντιπάλους, αρκεί η πράξη του αυτή να πλήττει τον κομματικό εχθρό. Στην καλύτερη περίπτωση, αξίζει να κρύψουμε ή να υποτιμήσουμε την καταφανώς ανήθικη μεθοδολογία και πρακτική προκειμένου να μην ωφεληθεί από αυτή ο «αντίπαλος».
Τούτοι οι με τα κοινά ασχολούμενοι πολίτες, κατακεραυνώνουν το πολιτικό σύστημα και τις πρακτικές των πολιτικών που «έφεραν τη χώρα ως εδώ». Αγνοούν ηθελημένα ότι υπηρετούν πιστά τις ίδιες πρακτικές. Παριστάνουν τους ανήξερους ή τους θυμωμένους όταν τους το δείχνεις. Προβάλουν το υπέρτερο όταν στριμώχνονται και ως τέτοιο καταδείχνουν το σαφώς υποδεέστερο: την άποψή τους για τον τρόπο που πρέπει να κυβερνηθεί η χώρα. Διότι υπέρτερο είναι η νομιμότητα και οι δημοκρατικοί θεσμοί, όχι οι προσωπικές απόψεις.
Έχω τονίσει από παλιά ότι ο λαϊκισμός και ο παλαιοκομματισμός δεν είναι ενδημικό χαρακτηριστικό ενός ή δύο κομματικών χώρων. Διατρέχει την ιδεολογική βεντάλια απ’ άκρου εις άκρον. Ενδύεται το αμπέχωνο του αναρχικού, το πόλο του μεταρρυθμιστή και το κοστούμι του συντηρητικού με άνεση. Οι υπηρέτες του νομίζουν ότι το πρόβλημα του πολιτικού συστήματος δεν ήταν οι νοοτροπίες ή οι πρακτικές αλλά ο τρόπος που έδρασαν πέντε – δέκα άνθρωποι. Είναι βέβαιοι ότι με τα ίδια μυαλά αλλά εξυπνότερες κινήσεις όλα θα γίνουν καλύτερα. Αν δεν σταθούμε με θάρρος απέναντί τους, θα μας υποσκελίσουν σύντομα και σε λίγα χρόνια απλά θα ξαναβλέπουμε, θλιμμένοι, το ίδιο έργο με άλλους πρωταγωνιστές. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου