Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

Να οργώσουμε τη Γη, όχι την άσφαλτο


Ο χειμαζόμενος ελληνικός λαός πληρώνει με το μέλλον των παιδιών του μια σειρά εγκληματικών επιλογών οι οποίες υιοθετήθηκαν από όλες τις κυβερνήσεις εδώ και δεκαετίες. Επιλογές που πολλές φορές εκβιάστηκαν από κοινωνικές ομάδες οι οποίες είχαν την δυνατότητα να ασκήσουν μεγαλύτερη πίεση προς τους εκάστοτε κυβερνώντες. Επιλογές ενίοτε σε βάρος άλλων κοινωνικών ομάδων.
Τα χρόνια που έρχονται, σαν αποτέλεσμα της κρίσης, αναμένεται ραγδαία αύξηση όσων ασχολούνται με την πρωτογενή παραγωγή, ιδιαίτερα με τους κλάδους της γεωργίας και της κτηνοτροφίας. Το ανθρώπινο δυναμικό που θα επιστρέψει στο «σπίτι» να καλλιεργήσει τα πατρογονικά χώματα πρέπει και θέλει να το κάνει με τέτοιο τρόπο ώστε να διορθώσει το πλήθος των στρεβλώσεων που γονάτισαν την αγροτική παραγωγή και απαξίωσαν την ύπαιθρο δημιουργώντας μια αντιπαραγωγική καταβόθρα απορρόφησης επιδοτήσεων.
Θέλει να συναντήσει ή να χτίσει συνεταιρισμούς στελεχωμένους με το κατάλληλο επιστημονικό προσωπικό το οποίο το καθοδηγεί σε όλες τις φάσεις της οικονομικής του δραστηριότητας: από την επιλογή της καλλιέργειας και την παραγωγή μέχρι την διακίνηση και την τελική διάθεση του προϊόντος. Δεν θέλει έναν συνεταιρισμό, ημικρατικό γραφειοκρατικό μηχανισμό και αντιπαραγωγική αποθήκη απόσβεσης της τοπικής ανεργίας.
Θέλει μια αυτοδιοίκηση η οποία οργανώνει και συντονίζει την προβολή και προώθηση προϊόντων ονομασίας προέλευσης, διαχειρίζεται ορθολογικά τα δίκτυα άρδευσης, συντηρεί υποδομές, συνδράμει γρήγορα και αποτελεσματικά στις φυσικές καταστροφές.
Θέλει ένα κράτος που συντονίζει διακριτικά. Επιβλέπει και ελέγχει την εφαρμογή των κανόνων. Θέλει ένα κράτος που μοιράζει κανόνες και όχι προνόμια. Ένα κράτος που φορολογεί όλους με σταθερότητα και διαπραγματεύεται με γνώση και στρατηγική στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Θέλει μια πολιτεία η οποία συνδέει το χωράφι και το πανεπιστήμιο ως παραγωγικές μονάδες σε μια σχέση επικερδή και για τα δύο μέρη. Μια Κοινωνία που συνδέει το χωράφι με την αγορά με υγιείς σχέσεις προσφοράς και ζήτησης και, κατ’ επέκταση, κέρδους
Όσοι, αντί αυτών, επιδιώκουν την διαιώνιση της κατάστασης όπως την ζήσαμε μέχρι σήμερα, προσφέρουν τις χείριστες των υπηρεσιών στην πατρίδα μας.
Από την εποχή που εξαθλιωμένοι Θεσσαλοί αγρότες διαδήλωναν πάνω σε κάρα με τα γυναικόπαιδά τους, μας χωρίζουν κοντά σαράντα χρόνια. Τώρα θηριώδη τρακτέρ οργώνουν τον κάμπο και τα «δεύτερα», τα μικρά, στέλνονται στους οδικούς κόμβους, στη μάχη της τηλεοπτικής κάμερας.  Οι Νέοι Αγρότες υπερβαίνοντας τις αναχρονιστικές ηγεσίες ενός φαύλου παρελθόντος μπορούν να χτίσουν συλλογικά το δικό τους μέλλον και να βρουν πως θα οργώσουν αποδοτικότερα τη γη αντί να οργώνουν την άσφαλτο. 
Σε αυτή τους την προσπάθεια η Δυναμική Ελλάδα θα είναι δίπλα τους συμβάλλοντας δημιουργικά με τις απόψεις της.

Δυναμική Ελλάδα, Επιτροπή Θεσσαλίας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου